תזונה המותאמת לגנים שלך – האם זה קיים?

פורסם: מאי 20, 2015 ב-אימונים, דיאטות, תזונת ספורט
תגים: , , , , ,

1037197_16221105

התזונה הגנטית (נוטרה גנומיקס) היא תחום מתפתח במדעי התזונה, אשר מנסה למצוא מי הם הגנים המשפיעים על התפתחות מחלות מטבוליות, מי הגנים המשפיעים על חילוף חומרים של המקרו והמיקרו נוטריאנטים ועוד. כאשר מתייחסים לנוטרה גנומיקס השאלה הראשונה העולה היא למה בכלל צריך את זה. מחלות העולם המערבי הקיימות היום כמו: סוכרת, השמנה, יתר לחץ דם ועוד הם מחלות שבשנים האחרונות כמות החולים בהם עלתה בצורה משמעותית באוכלוסייה. הגנים ב-100 השנה האחרונות לא ממש השתנו. מה שכנראה כן השתנה הוא הסביבה וכן שפע המזון הכולל גם את המזון המתועש. כלומר, התזונה והסביבה הם שהשתנו עם השנים. מצד שני, ישנם אנשים שלמרות השינוי הסביבתי החושף אותם למחלות העולם המערבי, אינם חולים בהם. מחקרי עוקבה או חתך שונים בתחום התזונה מראים תוצאות מעורבות, בחלק מהם המזון שאליו נחשפים הנבחנים (לדוגמה – קפה, שומן רווי, נתרן, סיבים תזונתיים, כולסטרול ועוד – נ.פ) משפיע לרעה על המצב הבריאותי בכמויות גדולות, בחלק לא משפיע בכלל ובחלק מטיב עם מי שצורך אותו. כאן נכנסים למשחק הגנים. ישנם אנשים שלהם יש גנים המובילים לכך שהמזון אליו הם נחשפים גורם לבעיות וישנם מי שהוא דווקא מועיל להם. כל זה כמובן בהשפעת חשיפה למזון העלול להשפיע על הגנים עצמם.

אבחון גנטי יכול לתת מידע טוב יותר על מצבו הפנימי של האדם וזאת על מנת לתת מענה תזונתי טוב יותר. לדוגמה – ישנם אנשים אשר אכילה של נתרן בכמות מעטה דווקא מעלה להם את לחץ הדם. לאותם אנשים יש בדרך כלל גורם גנטי שאם נדע אותו, נבין שלמרות שיש להם יתר לחץ דם, לא כדאי להפחית להם את כמות הנתרן בתזונה שהם צורכים ונצטרך להעביר אותם לדיאטה אחרת שאולי תכיל נתרן בכמות סבירה. כאן נכנס הנושא של תזונה המותאמת אישית לפי הגנים. על ידי אבחון הגן הקשור בנתרן והתבטאותו באותו אדם אפשר לנסות להגיע להתאמה היותר מדויקת של המזון שאותו צורך האדם. כמו כן, אפשר להימנע מלתת לו תזונה היכולה לפגוע לו בבריאות.

אך, האם נוטרה גנומיקס נתמכת מדעית? ישנם גנים, אשר מקושרים לסיכון להתפתחות מחלות מטבוליות – על גנים אלו יש פחות מידע ניסוי. מהצד השני ישנם גנים הקשורים לחילוף חומרים (מטבוליזם – נ.פ) או פעילות של אנזימים הקשורים למטבוליזם. לכך יש תימוכין מדעיים יותר חזקים. לדוגמה הגן לאנזים לקטאז האחראי על פירוק סוכר החלב לקטוז. במידה ויש בעיה עם הגן תיווצר אי סבילות ללקטוז. צריכה מרובה של לקטוז במקרה זה יכולה להוביל לבעיות של מערכת העיכול. יש לקחת בחשבון כי הגן עצמו לא יוצר את הבעיה, אלא התזונה הנצרכת תייצר את הבעיה. על ידי בדיקה פשוטה אפשר לאבחן מה פעילות הגן אצל כל אחד, ולדעת האם אותו נבדק רגיש או לא רגיש ללקטוז. אפשר גם לדעת גם את מידת הרגישות ללקטוז על ידי בדיקה כזאת. כך אפשר להתאים אישית לאותו אדם צריכת מוצרי החלב, אם בכלל הוא צריך לצרוך אותם (בלי קשר לדיון האם חלב ומוצריו בריאים או לא – נ.פ). אותו הדבר יכול להיות גם בהקשר לרגישויות נוספות כמו אי סבילות לגלוטן לנתרן ועוד.

1220700_30861883

מחקרים בנושא תזונה מותאמת אישית כבר יש. ב-2012 פורסם מחקר בו קבוצה אחת קיבלה הנחיות לתזונה על פי הגנים שלהם לעומת קבוצה שקיבלה הנחיות תזונה סטנדרטיות. אלו שקיבלו את ההנחיות לפי ה-DNA הבינו אותן יותר טוב והיה להם יותר מוטיבציה לשינוי מאשר מי שקיבלו הנחיות סטנדרטיות הניתנות בדרך כלל על ידי מומחים לתזונה. לאחר מכן, נעשה מחקר המשך על ידי אותה קבוצה שפורסם ב-Plus One ב-2014. במחקר זה בדקו האם אותם אנשים באמת יישמו את ההנחיות שקיבלו לתזונה לפי הגנים בהשוואה לקבוצה שקיבלה את ההנחיות הסטנדרטיות. התוצאות הראו שהייתה יותר הצלחה לדיאטה על פי הנחיות גנטיות, ובעיקר בהנחיות שניתנו לגבי צריכה של נתרן.

על ידי הידע על מה הם הגנים שלך, אותו אפשר לקבל על ידי ביצוע של בדיקה גנטית ניתן להכווין לך את התזונה או הדיאטה, כך שתוכל לצרוך מזון המתאים לפרופיל הגנטי שלך. לדוגמה במידה ויש לך התבטאות של גן מסוים הקשור באגירת שומן (PLIN – נ.פ), אתה תהיה יותר רגיש להשמנה. כמו כן, ווריאציה מסוימת של הגן מובילה ליותר קושי בירידה במשקל ופחות חמצון שומן. אנשים להם יש את הווריאציה הזאת מומלץ להם לא לצרוך בכלל פחמימות מעובדות או פשוטות. במקרה הזה הידע הגנטי יכול להוביל להנחיה תזונתית להימנע מצריכת מזון היכול להזיק. בנוסף ההענות להנחיה יכולה להיות קצת יותר משמעותית, מכיוון שזה מגיע מהידע על החומר התורשתי ביחד עם מהי הסביבה היכולה להשפיע עליו. במקרה הזה יש מידע מה ניתן לעשות על מנת להוביל למצב בריאותי טוב יותר. אם היה מדובר על גנים לסיכון למחלה מטבולית, יתכן וההיענות תהיה פחותה יותר, מכיוון שלא ניתן להסיק מכך מה ניתן לעשות. אגב, על אותם עקרונות גנטיים אפשר גם לקבוע מה מידת הפעילות הגופנית וסוגה המתאימה לאדם זה או אחר.

מדע התזונה המותאמת אישית מתפתח בקצב מסחרר, וכיום בשוק כבר ישנה האפשרות לעשות בדיקה גנטית על מנת להתאים דיאטה אישית, וכן בדיקה להתאמת פעילות גופנית בצורה אישית. במידה ואתם/ן מעוניינים/ות לקבל על כך יותר מידע ניתן לפנות אלי דרך דף הפייסבוק שלי או דרך המייל שלי – Nirfink35@gmail.com

JENOPTIK DIGITAL CAMERA

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s