גוג'י ברי פרי שימושי לצורכי בריאות?

פורסם: אפריל 15, 2015 ב-דיאטות, מזון פונקציונאלי
תגים: , , ,

d792d795d792d799-d791d7a8d7991

ליציום ברברום (גוג'י ברי) הינו תות הצומח בסין, טיבט ואזורים שונים באסיה. הפירות של הצמח בגודל 1-2 ס"מ בצבע כתום אדמדם ובעלי צורה אליפסית. ברפואת הצמחים המסורתית הוא שימש כתרופה או כמזון פונקציונאלי. מיצויים של הפרי שימשו לאורך ההיסטוריה למשקאות (כולל אלכוהוליים) שנטענו כבעלי פוטנציאל נוגד הזדקנות, משמר ראיה וכן תפקודי כבד וכליה. לאחרונה התחילו לחקור זאת גם במעבדות וגילו סוגים של רב סוכרים (פוליסכרידים) – LBP, אשר לו יש פעילויות ביולוגיות שונות הכוללות אפקט על הזדקנות, הגנה על מערכת העצבים, נוגד התעייפות (יתכן ומשפיע על פעילות סבולת), עזרה בשמירה על רמות סוכר בדם, נוגד חמצון וכן פעילות אנטי סרטנית.

LBP הם קבוצה של פוליסוכרים המורכבים מ-6 יחידות סוכר שונות, מסיסים במים והמהווים 5-8% מפירות הגוג'י המיובשים. הם כוללים גם חומצה גלקטורונית וכן 18 חומצות אמינו. קבוצה זאת היא הגורם הנחקר ביותר בתחום של הפעילות של הגוג'י על תאים וגוף האדם. כמו כן, פרי הגוג'י מכיל גם קרוטנואידים הצובעים אותו בצבע כתום. בנוסף, ישנו חומר הנקרא קסאקסנטין (בעל צבע צהוב) המסיס בשומן ומשפיע על העין. יתכן וחומר זה עוזר במניעת פגיעה או התדרדרות של העין בעיקר עקב חשיפה גדולה לקרינת UV. חומרים נוספים הנמצאים בגוג'י ברי הם בטאין (1% מהפרי) וכן ויטמינים ומינרלים.

הפרי נחקר בעיקר על חולי סוכרת. לדוגמה במחקר מ-2000 הוא נמצא כמוריד חמצון אצל חולי סוכרת עם רטינופטיה (התדרדרות במצב העין – נ.פ). במחקר מ-1998 שנמשך 3 חודשים בהם צרכו גוג'י ברי נמצא כי הייתה עליה בפעילות של SOD (אנזים נוגד חמצון – נ.פ) וכן בכמות הוויטמין C (ויטמין נוגד חמצון – נ.פ) ביחס לקבוצת הביקורת. יש לציין כי בסוכרת יש יותר פגעי חמצון בגוף ולכן יתכן שפעילותו של הפרי בעליה בחומרים נוגדי חמצון היא המשפיעה לטובה על החולים. מחקר נוסף מ-2001 הראה כי שימוש בגוג'י ברי עזר באיזון של מערכת החיסון בחולי סוכרת מהסוג השני. במחקר זה הייתה ירידה ב-IL6 ועליה ב-IL2. ה-LBP של הפרי נצפו ב-2000 במחקר כמשפיעים על שבירות של תאי דם אדומים ומונעים אותה חלקית או בצורה מלאה.

לפרי יש מרכיבים נוגדי חמצון משמעותיים בצריכה פומית שלו בעיקר בצורה של מיץ. ב-2009 כאשר מיץ גוג'י ניתן למבוגרים בריאים הייתה עליה ב-SOD בסרום וכן באנזים נוסף נוגד חמצון – GSH-Px . מכיוון שלחומרים מחמצנים יש השפעה משמעותית על בריאות האדם ולגוג'י ברי יש השפעה נוגדת חמצון יתכן וזה מוביל לתופעות נוגדות ההזדקנות של הפרי וכן לשיפור במדדים שונים. במחקרים שונים על הפרי ראו שינויים של עליה בכמות האנזימים נוגדי החמצון ב-10% באנשים בריאים. שאר המחקרים בנושא של שינויים בפעילות של מערכת החיסון, סרטן ועוד נעשו על עכברי מעבדה או תאים במעבדה והראו תוצאות טובות של שיפור, אך לא נסקרות כאן, מכיוון שלא מדובר על מחקרים קליניים באדם.

מה המינון הנבדק במחקרים השונים? מדובר על 6-18 גר' של חומר מיובש השווים ל-25-120 גר' של הפרי הטרי. ברפואה הצמחית המסורתית דובר על צריכה של 10 גר' 2 עד 3 פעמים ביום. כמות של 15 גר' ביום נותנת 3 גר' של החומר  קסאקסנטין, שנצפתה כאפקטיבית בנושא ההשפעה על העין. לגבי טוקסיות של הפרי – הוא אינו רעיל ואין תיעוד להרעלה כתוצאה מצריכה של הפרי. הפרי משמש למאכל כבר כ-2500 שנים.

לסיכום, כפי שניתן לראות אין הרבה מחקרים על הפרי באדם. יש לציין שרוב המחקרים באדם נעשו בסין ועל האוכלוסייה הסינית, ולכן לא ברור אם התוצאות מתאימות או נכונות לאוכלוסיות אחרות. כמו כן, בתחום המעבדה עצמה (תאים וחיות מעבדה) יש כמות נכבדת של מחקרים ומראה תוצאות חיוביות. לכן, יתכן שיש לפרי השפעה מטיבה, אך דרושים מחקרים נוספים באדם וכן על אוכלוסיות שונות על מנת לעמוד על טיבו והשפעתו.

לעדכונים נוספים לחצו כאן 

Dried goji berries

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s