צריכת דובדבנים ופעילות גופנית – האם ישנו קשר חיובי כלשהו?

פורסם: אפריל 3, 2014 ב-Uncategorized, תוספים
תגים: , , , , , ,

doovdevan

בשנים האחרונות ישנו יותר שימוש במוצרים נוגדי חמצון לאחר פעילות גופנית במטרה להתאושש מהר יותר וטוב יותר מהאימון. ראינו בכתבות קודמות שרשמתי כי תוספים מבודדים של ויטמינים (כמו ויטמין C ו-E), יתכן ודווקא פוגעים ביכולת הגוף לייצר יותר נוגדי חמצון פנימיים. האם דבר נכון גם לצריכה של מזונות? ישנם מספר מזונות צמחיים אשר נבדקו בשנים האחרונות כמזונות היכולים להשפיע לטובה על פעילות גופנית כדוגמת סלק, פירות יער וגם דובדבנים. את נושא הסלק אסקור בכתבה משמעותית בהמשך, ואילו בכתבה זאת אבחן מספר מחקרים בנושא של דובדבנים והשפעתם על התאוששות.

מזונות המכילים פלבנואידים ואנטוציאנינים בריכוז גבוה הוצעו כמזונות היכולים להשפיע לטובה על התאוששות ממאמץ גופני, וזאת עקב השפעתם על אנזימי מפתח בתהליך הדלקתי (COX 1,2) וכן על סטרס חמצוני. אנטוציאנינים מדובדבנים נצפו בניסויי מעבדה כמשפעים בצורה אנטי דלקתית בדומה למספר תרופות מסוג NSAID  כמו איבופרופן ונפרוקסן. כתוצאה מהשפעת החומרים הנמצאים בדובדבנים בעיקר מסוג "מנטמורנסי" על עקה חמצונית ודלקתיות בניסויים בעכברים ובתאים, החלו לבדוק את השפעתם גם על פעילות גופנית עצימה באדם.

במחקר אחד השתמשו בדובדבנים ב-4 ימים שלפני, ביום שבוצע המחקר וגם ב-4 ימים שאחריו. במחקר עצמו בחנו פרוטוקול שאמור להוביל לנזק בשרירים עקב ביצוע של פעילות גופנית אקסצנטרית. התוצאות הראו כי היה שיפור בהתאוששות בקבוצה שקיבלה דובדבנים. מחקר נוסף שתמך בכך בוצע בצורה דומה מלבד צריכה של הדובדבנים 7 ימים לפני האימון, ביום האימון ועד יומיים לאחריו. מה ששני מחקרים הללו לא הצליחו להראות היה שיפור במצב החמצוני והדלקתי לאחר האימון וזאת למרות שכן הייתה התאוששות יותר מהירה.

מחקר נוסף בוצע על רצי מרתון, אשר צרכו את הדובדבנים לאורך 5 ימים לפני הריצה, ביום האירוע וכן יומיים אחריו. במקרה זה כן נצפה פחות סטרס חמצוני לאחר ביצוע המרוץ ביחס לקבוצת הביקורת. כמו כן, נמצאה ירידה בפעילות הדלקתית וכן בכמות החלבון CRP  המבטא מצב דלקתי בגוף. הסיבה לשוני בין המחקרים הראשונים שהוצגו למחקר ברצי המרתון יכול לנבוע עקב השוני בסוגי האימונים לעומת המרוץ. האימונים שבוצעו יצרו סטרס מכאני בעיקר לעומת ריצת המרתון שיצרה עקה מכאנית וגם עקה מטבולית. כמו כן, האימונים שבוצעו היו אנאירוביים לעומת ריצת המרתון שהיא אירובית בעיקרה. לכן, אחת ממסקנות המחקר האחרון הייתה כי רצוי לבחון את השימוש בדובדבנים בעיקר במקרים שיש סטרס מטבולי ולא רק מכאני.

DSC_0254_resize

מחקר חדש מפברואר 2014 ניסה לבחון את השימוש בדובדבנים והשפעתם בעיקר על עקה מטבולית. לטובת המחקר נלקחו 16 רוכבים גברים. הרוכבים ביצעו מספר בדיקות: בדיקה ראשונית להערכת המצב האירובי שלהם: צריכת חמצן מרבית ויכולת העבודה המרבית שלהם. לאחר מכן הם חולקו ל-2 קבוצות – קבוצת הדובדבנים וקבוצת הביקורת. בוצעה העמסה של 4 ימים ב-2 הקבוצות ואז בוצעו 3 מבחני כושר כאשר לפני ואחרי נלקחו בדיקות דם. מבחני המאמץ על אופני כושר התבצעו כך ש-10 דקות ראשונות היו חימום, אח"כ 3*3 שניות של ספרינט לקראת סוף החימום. בבדיקה עצמה בוצעו 66 ספרינטים בין 5-15 שניות בהתנגדות משתנה עד לסיום המבחן שערך 109 דקות. התיסוף בדובדבנים ניתן בכמות של 30 מ"ל דובדבנים או פלסבו מהולים ב-100 מ"ל מים פעמיים ביום, 4 ימים לפני תחילת המבדקים ובימי המבדקים עצמם (ביחד 8 ימים של ניסוי). 30 המ"ל של הדובדבנים הכילו 9.11 מ"ג למ"ל של אנטוציאנינים. התוצאות הראו כי בקבוצה שהשתמשה בדובדבנים היה שיפור במדדים של העקה החמצונית וכן במדדי הדלקת, וזאת לאורך כל ימי ביצוע המחקר.

נכון לעכשיו כפי שניתן לראות עדין ישנו מיעוט של מחקרים בנושא שימוש בדובדבנים בפעילות גופנית, אך מצד שני יתכן לפי המחקרים שהוצגו כי השימוש יכול להועיל בהתאוששות מפעילות גופנית עצימה. לכן, אין מניעה משימוש במאכל זה על מנת לקבל את ההטבה שלו. כמו כן, מי שהמוצר טעים לו בכלל הרוויח.

לעדכונים נוספים: https://www.facebook.com/finknir

cherries in love

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s